Wydzielone strefy czyste
Strefy czyste to wydzielone obszary na których kontrolowane są parametry środowiska jak ilość cząstek, zanieczyszczenia mikrobiologiczne, wilgotność, temperatura, itp. Strefy te mogą być tworzone jako cleanroom (np. w klasie ISO, GMP, BSL), strefy czyste nie klasyfikowane (np. różnego rodzaju grey room). Ogólnie strefy czyste można roboczo podzielić na dwie kategorie:
- Zespoły pomieszczeń lub hale produkcyjne,
- Wydzielone strefy czyste – zainstalowane w pomieszczeniach lub halach.
Wydzielone strefy czyste mogą mieć różną klasę (zwykle do ISO 5) i zajmować przestrzeń od kilku metrów kwadratowych do nawet 100 m² czy 200m² .
Wydzielone strefy czyste tworzone są z wielu powodów, dla przykładu:
- By miejscowo podnieść klasę czystości. Np. W hali o powierzchni 1000m² i klasie ISO 8, montujemy strefę o powierzchni 60m² ISO 6 dla najbardziej wymagające części produkcji lub jako magazyn.
- W obszarze ISO 7 znajduje się proces „brudny”, który wydzielamy strefą ISO 8 by chronić proces w ISO 7.
- Wokół urządzenia produkcyjnego by podnieść jakość produkcji wyrobu.
- W strefie nieklasyfikowanej umieszczamy strefę ISO 7 by prowadzić w niej przepakowanie produktów do klasy wyższej.
- Jako podręczne laboratorium wyrobów gotowych.
- Szereg innych zastosowań, zależnie od procesu.
Strefy te mogą być również montowane jako mniej lub bardziej mobilne obszary, tak by np. przemieścić strefę w inną część hali, nad kolejne urządzenie lub po zakończeniu projektu wymagającego procesu czystego złożyć strefę w magazynie do czasu wznowienia procesu.
Formularz
kontaktowy
W celu przygotowania projektu i realizacji dla Państwa konkretnego procesu prosimy o wypełnienie poniższego formularza lub bezpośredni kontakt z biurem firmy:
+48 22 123 5534
office@cleanproject.pl
office@cleanproject.pl